Energia tanúsítvány vagy energetikai tanúsítvány? 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Melyik a helyes és miért kell?

A helyes megnevezés energetikai tanúsítvány, ami tájékoztatást nyújt a lakás energetikai tulajdonságairól és javaslatot tesz az energia megtakarítás lehetőségeire. Megmutatja, hogy az adott ingatlan hogyan fűthető fel télen és hogyan hűthető le nyáron és milyen mértékű az energia veszteség.

Az energetikai tanúsítvány 2012 óta elengedhetetlen kelléke a lakásvásárlásnak, mivel a számát be kell írni az adásvételi szerződésbe. Az eladónak kötelessége saját költségén elkészíttetni egy megfelelő képzettséggel és jogosultsággal rendelkező mérnökkel, aki egy jogszabály által meghatározott számítás alkalmazásával az ingatlant egy energetikai kategóriába sorolja.

A besoroláshoz fel kell mérni a lakás műszaki tulajdonságait, pl. épületen belüli elhelyezkedés, falvastagság, nyílászárók minősége, fűtési rendszer, melegvíz ellátás, legfelső szinti lakásoknál a tető minősége, szigetelés, stb. Vagyis nagyon sok tényezőt kell figyelembe venni.

Ezek alapján a lakásokat 12 kategóriába lehet sorolni. Az energetikailag leghatékonyabb AA++, AA+, AA, BB, CC kategóriákba leginkább az újépítésű vagy néhány éve, de legalább 2000 után, már külső szigeteléssel, korszerű nyílászárókkal és takarékos kombi-cirkóval épült lakások kerülhetnek.

A téglaépítésű zuglói lakások többsége inkább a DD-től lejjebb lévő kategóriákba sorolhatók még akkor is, ha időközben külső szigetelést kapott az épület és az ablakokat már műanyagra cserélték. Ennek az lehet az oka, hogy a fűtés- és melegvíz- ellátási rendszer korszerűsítésére az épület adottságai miatt (pl. nincs megfelelő kémény) nincs meg a lehetőség.

Természetesen vannak olyan régebbi építésű, szigetelt lakások Zuglóban, amelyekben meg tudták oldani a legmodernebb kondenzációs kazán beszerelését, ezek kaphatnak esetleg magasabb minősítést.

 

De miért is kell az energetikai tanúsítvány?

Sokan legyintenek, hogy csak formalitás, meg pénzkidobás az egész! 

Ez azért nem így van. Hiszen egy ingatlan értékét komolyan befolyásolhatja, ha energetikailag magasabb besorolású. Az energetikai tanúsítvány megbízhatóan igazolja a műszaki állapotot és azt, hogy a fenntartási költségek tényleg alacsonyak, nem csak az eladó állítja.

Az alacsonyabb besorolású ingatlanoknál viszont javaslatot tesz, hogy milyen megoldással lehet az energia veszteséget csökkenteni. Bizonyos ingatlanoknál ehhez elég a nyílászáró csere vagy a régi gázos vízmelegítő lecserélése villany-boylerre, a régi konvektorok helyett kondenzációs kazán beszerelése. Viszont a nagyobb épületekben lévő társasházi lakások esetében sajnos általában csak társasházi összefogással, komoly költségek vállalásával valósítható meg a lakások energetikai jellemzőinek javítása.

Szeretné megcsináltatni eladó ingatlanához az energetikai tanúsítványt?

Jelezze nekem, és megbízható, jó árban dolgozó szakembert küldünk Önhöz !

 

 

Üdvözlettel:

Jó Ildikó

a zuglói kis lakások specialistája

 

Küldjön nekem üzenetet itt:

 

 

Kirsch Gábor

Kirsch Gábor

Írj kommentet!

Itt kérje legfrissebb híreinket!

.

Népszerű postok

MENNYI ADÓT KELL FIZETNI A LAKÁSELADÁS UTÁN? 

A visszterhes vagyonszerzési illetékkel foglalkozó írásunk folytatásaként most az ingatlan eladásából származó jövedelem után fizetendő adó mértékéről tájékoztatjuk röviden olvasóinkat. Mivel Zuglóban leginkább lakóingatlanok, lakások,

Tovább olvasok »

Rólunk

A Zuglói Lakáscentrum évtizedek óta nyújt színvonalas szolgáltatást Zugló lakóinak. Kérjen tőlünk értékbecslést, adja el nálunk az ingatlanját!

Friss hírek

Kövess minket

Bemutatkozó

Ne hagyja itt Ajándékát
az IngatlanÉrtékNövelőt !

Iratkozzon fel és mi máris küldjük az ingatlanja értékének növelését segítő PDF-et!