Mire jó a társasházi alapító okirat?

Miért fontos a társasházi alapító okirat?

Már írtunk arról, hogy az ingatlanhoz tartozó legfontosabb dokumentum a tulajdoni lap, amelynek bejegyzései az elsőtől az utolsó betűig kötelező érvényűek.

Létezik azonban még egy dokumentum, ami pl. egy zuglói lakás megvásárlásakor fontos információkat tartalmaz a vevő számára, mégpedig a társasházi alapító okirat. Amivel minden olyan lakóépületnek rendelkeznie kell, ahol 6 lakásnál, azaz hat külön tulajdont képező lakóingatlannál több van.

Persze még Zuglói ingatlanok között is vannak olyan lakóépületek, ahol a külön tulajdont képező lakásokat nem „albetétesítették”, vagyis nem rendelkeznek saját helyrajzi számmal, de most csak a társasházzá alakultakkal foglalkozunk, mert a zuglói lakások legnagyobb része ilyenben van.

A társasházi alapító okirat szintén kötelező érvényű tartalommal rendelkezik. Itt jegyzik le

  • a lakóépület elhelyezkedését,
  • a közös tulajdonban lévő részeket
  • és a külön tulajdont képező ingatlanokat a hozzá tartozó tulajdoni hányaddal együtt
  • valamint az egyéb rendelkezéseket, amelyek pl. meghatározzák a tulajdonostársak egymás közti viszonyát, a közös részek használatát és még sok más egyéb rendelkezést.

A felsorolás nem teljes, társasházanként eltérő lehet.

Zuglói lakása megvásárlásánál, ha sikerült kiválasztani a megfelelő ingatlant, akkor a tulajdoni lap mellett a társasházi alapító okiratba is érdemes belenézni, hogy a lakás szerepel-e a külön tulajdonok között és a paraméterei is megegyeznek a tulajdoni lapon feltüntetettel.

Sok hirdetésben olvasható, hogy „a lakáshoz pincei tároló tartozik”, de a legtöbb esetben ez nem jelent saját tulajdont csak egy szokás alapú használatot, tehát ezért nem lehet plusz pénzt kérni a vevőtől. Ez például kiderül az alapító okiratból.

Számos alapító okirat tartalmaz egy nagyon fontos bejegyzést, ami a tulajdonostársak egymás közti elővásárlási jogára vonatkozik. 

Ezt minden esetben érdemes ellenőrizni, mert komoly következményekkel járhat, ha ezt a rendelkezést figyelmen kívül hagyjuk, –  egyébként az adásvételi szerződést szerkesztő ügyvédnek kötelessége ellenőrizni, de jobb, ha ennek előre utánanézünk.

Ami még nagyon fontos, hogy az adásvételi szerződés aláírásakor az eladó köteles átadni a vevőnek a társasházi alapító okiratot akár nyomtatott, akár elektronikus formában. 

Illetve van még egy dokumentum, amivel kötelezően rendelkeznie kell egy társasháznak, a Szervezeti Működési Szabályzat, (vagyis SZMSZ), ami szintén fontos rendelkezéseket tartalmaz a vevő számára.

Erről itt olvashat részletesebben oldalunkon!  

  

 

Üdvözlettel:

Jó Ildikó

a zuglói kis lakások specialistája

 

Eladná / Kiadná zuglói ingatlanát? – Küldjön nekem üzenetet itt:

 

 

Picture of Kirsch Gábor

Kirsch Gábor

Írj kommentet!

Itt kérje legfrissebb híreinket!

.

Népszerű postok

Uncategorized

CSok Plussz – Zugló

A CSOK Plusz bevezetésével, ami akár 15, 30 és 50 millió forint kedvezményes hitelt is jelenthet, melynek egy részét el is engedheti az állam. Sokaknál

Tovább olvasok »

MENNYI ADÓT KELL FIZETNI A LAKÁSELADÁS UTÁN? 

A visszterhes vagyonszerzési illetékkel foglalkozó írásunk folytatásaként most az ingatlan eladásából származó jövedelem után fizetendő adó mértékéről tájékoztatjuk röviden olvasóinkat. Mivel Zuglóban leginkább lakóingatlanok, lakások,

Tovább olvasok »

Rólunk

A Zuglói Lakáscentrum évtizedek óta nyújt színvonalas szolgáltatást Zugló lakóinak. Kérjen tőlünk értékbecslést, adja el nálunk az ingatlanját!

Friss hírek

Kövess minket

Bemutatkozó

Ne hagyja itt Ajándékát
az IngatlanÉrtékNövelőt !

Iratkozzon fel és mi máris küldjük az ingatlanja értékének növelését segítő PDF-et!