Mit jelent az, hogy egy lakás összkomfortos?

Szinte mindenki találkozott már lakáshirdetésekben a komfort fokozat kifejezéssel, amely sokak szerint már egy elavult jellemzője az ingatlanoknak és a gyakori helytelen használat miatt nem is vesszük komolyan azt, ami oda van írva. 

Pedig egy ingatlan értékének meghatározásakor fontos információ lehet számunkra, hogy az adott ingatlan milyen komfort fokozattal rendelkezik. 

Ha egy hirdetésben pontosan szerepel ez az adat, abból rögtön megtudhatjuk, hogy milyen a lakás közmű-ellátottsága, milyen helyiségekkel rendelkezik, milyen a fűtése, meleg víz ellátása.

Sokszor sajnos az tapasztalható, hogy a lakás eladási árának alátámasztása érdekében a hirdetők az „összkomfortos” besorolást tüntetik fel, bár az ingatlan nem felel meg a kritériumoknak. Mivel van bent víz, gáz, villany, fűtés és melegvíz, már úgy vélik, hogy a lakás összkomfortosnak számít, pedig nem biztos, hogy úgy is van.

Az 1993. évi lakástörvény az ingatlanok fentebb már említett tulajdonságai alapján négy komfortfokozatot határoz meg:

  • összkomfortos
  • komfortos
  • félkomfortos
  • komfort nélküli

Ezek részletezésébe most nem mennék bele, de egy alapvető különbségre felhívnám a figyelmet.

Egy ingatlan akkor tekinthető összkomfortosnak, ha fűtése központosított, tehát távfűtés, ház-központi, központi vagy egyedi cirkó. A konvektoros, klímás vagy más egyéb fűtésű lakások tehát nem összkomfortosak, hanem komfortosak!

Gyakran találkozunk a „dupla komfortos” jelzővel is, amelyeket a törvény nem határoz meg, tehát hivatalosan nem létezik ilyen fokozat.

A dupla komforttal nyilván azt szeretné a hirdető érzékeltetni, hogy nem egy-, hanem két fürdő van a lakásban, vagy több WC.

Napjainkban megjelent egy új kifejezés is egy lakás minőségének kifejezésére – az „okos otthon”! 

De ez már nem fér belel a mára elavultnak számító komfort fokozatok skálájába …  🙂

 

 

Üdvözlettel:

Jó Ildikó

a zuglói kis lakások specialistája

 

Értékesíteni szeretné zuglói ingatlanát? – Küldjön nekem üzenetet itt:

 

 

Picture of Kirsch Gábor

Kirsch Gábor

Írj kommentet!

Itt kérje legfrissebb híreinket!

.

Népszerű postok

Uncategorized

CSok Plussz – Zugló

A CSOK Plusz bevezetésével, ami akár 15, 30 és 50 millió forint kedvezményes hitelt is jelenthet, melynek egy részét el is engedheti az állam. Sokaknál

Tovább olvasok »

Rólunk

A Zuglói Lakáscentrum évtizedek óta nyújt színvonalas szolgáltatást Zugló lakóinak. Kérjen tőlünk értékbecslést, adja el nálunk az ingatlanját!

Friss hírek

Kövess minket

Bemutatkozó

Ne hagyja itt Ajándékát
az IngatlanÉrtékNövelőt !

Iratkozzon fel és mi máris küldjük az ingatlanja értékének növelését segítő PDF-et!