Tudnivalók az elővásárlási jogról

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Lakásvásárlóként többnyire azt gondolhatjuk, hogy a legnehezebb feladat az interneten fellelhető kínálatból a potenciálisan megfelelő ingatlanok felderítése, megtekintése és végül a döntéshozatal. Folyamatában ez tényleg sokáig eltarthat, órákig bújhatjuk a hirdetési oldalakat, hónapokig járhatjuk a várost lakásokat nézegetve, mire megtaláljuk álmaink otthonát.

A továbbiakban viszont már lehetnek buktatói az adásvételnek, ezért mielőtt bármilyen írásos megállapodást írna alá nagyon fontos, hogy jogilag is megvizsgálja az adott ingatlant.

A Zuglói Lakáscentrum cikkeiben írtunk arról, hogy a tulajdoni lapot, mint „szentírást” kell tekintenünk, tehát az ott bejegyzett adatok az irányadóak. Főként a III. részben, az ingatlant terhelő bejegyzések miatt kell aggódnunk, de létezhet még egy akadálya a kiszemelt ingatlan megvásárlásának, mégpedig az elővásárlási jog.

Az elővásárlási jog azt jelenti, hogy a kiválasztott ingatlant egy elővásárlásra jogosult harmadik személy ugyanolyan feltételekkel megvásárolhatja. Tehát az eladó a vevőjelölt által adott ajánlatnak megfelelő feltételek mellett köteles az ingatlan megvásárlásának lehetőségét felajánlani az elővásárlási joggal rendelkező személy részére.   

De honnan tudhatjuk meg, hogy létezik-e ilyen személy?

Az elővásárlási jogot az ingatlan megvásárlásakor teherként kell értelmezni, tehát lehetséges, hogy a tulajdoni lap III. részében vagy a társasház törzslapján megtalálhatjuk a bejegyzést. Társasházi lakások esetében viszont a leggyakrabban a társasházi alapító okirat egyéb rendelkezései tartalmazzák ezt az információt.

Mely ingatlanokat terhelhet elővásárlási jog?

Társasházi lakások esetében akkor érdemes ennek utána nézni, ha kisebb lakásszámmal rendelkező épületben szeretnénk vásárolni, ahol a tulajdonostársak a társasház megalapításakor erről rendelkeztek. Zuglói lakások esetében ez igen gyakran előfordul. 

Nagyobb épületek, pl. panelházak esetében nem valószínű, hogy lenne ilyen kikötés, de nem árt az óvatosság.

Az osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlanok esetében viszont nincs szükség semmilyen bejegyzésre, mert a törvény eleve biztosítja a tulajdonostársak elővásárlási jogát.

Társasházak közös tulajdonú teremgarázsában lévő parkolóhelyek megvásárlása esetén biztos, hogy a tulajdonostársak elővásárlási joggal rendelkeznek, függetlenül attól, hogy mennyien vannak.  

Természetesen vannak más esetek is, pl. a bejegyzett, szerződésen alapuló elővásárlási jog, de itt most csak az általában, ill. a zuglói lakásoknál többnyire előforduló helyzetekről tettünk említést.

Amennyiben olyan zuglói lakást szeretne megvásárolni, melyen elővásárlási joga van harmadik személynek, még nem ok arra, hogy feladja. De az adásvételi szerződést szerkesztő ügyvédnek fontos szerepe van a szükséges jogi lépések megtételében, (melyeket itt most nem részletezünk), amelyek elmulasztása komoly következményekkel járhat.

Az elővásárlási jog ugyanis nem megkerülhető! Amennyiben a vevő tulajdonjoga bejegyzésre kerül anélkül, hogy az elővásárlási joggal rendelkező személyt erről értesítenék, de az illető az adásvételről később tudomást szerez, még az adásvételt követő három éven belül is jelezheti, hogy élni kíván jogával. Ez pedig hosszú pereskedéshez is vezethet, melynek kimenetelét nem lehet előre megjósolni.

 

 

Üdvözlettel:

Jó Ildikó

a zuglói kis lakások specialistája

 

Eladná / Kiadná zuglói ingatlanát? – Küldjön nekem üzenetet itt:

 

      

 

   

Kirsch Gábor

Kirsch Gábor

Írj kommentet!

Itt kérje legfrissebb híreinket!

.

Népszerű postok

MENNYI ADÓT KELL FIZETNI A LAKÁSELADÁS UTÁN? 

A visszterhes vagyonszerzési illetékkel foglalkozó írásunk folytatásaként most az ingatlan eladásából származó jövedelem után fizetendő adó mértékéről tájékoztatjuk röviden olvasóinkat. Mivel Zuglóban leginkább lakóingatlanok, lakások,

Tovább olvasok »

Rólunk

A Zuglói Lakáscentrum évtizedek óta nyújt színvonalas szolgáltatást Zugló lakóinak. Kérjen tőlünk értékbecslést, adja el nálunk az ingatlanját!

Friss hírek

Kövess minket

Bemutatkozó

Ne hagyja itt Ajándékát
az IngatlanÉrtékNövelőt !

Iratkozzon fel és mi máris küldjük az ingatlanja értékének növelését segítő PDF-et!