A Tulajdoni lap – mint „szentírás”

Miért fontos a tulajdoni lap, 

ha el szeretné adni ingatlanát?

 

Nem lehet elég gyakran hangsúlyozni, hogy mielőtt egy ingatlan a piacra kerül, a legfontosabb, hogy ellenőrizzük a tulajdoni lapját, így a későbbiekben nem érhet minket nagy meglepetés a jogi helyzetet illetően.  

A tulajdoni lap az ingatlanhoz tartozó legfontosabb dokumentum, amely három részben tartalmazza elsősorban az ingatlan helyrajzi számát, elhelyezkedését és egyéb tulajdonságait illetve az ingatlan tulajdonosának /tulajdonosainak adatait és az ingatlan terheit.

 A tulajdoni lapon szereplő adatok és bejegyzések kötelező érvényűek,  „mint a szentírás”,, ezért nagyon fontos, hogy az eladási folyamat kezdetén ellenőrizzük, hogy minden adat és bejegyzés a valóságnak megfelelő legyen.  

Időnként előfordul, hogy a korábban kézzel rögzített adatokban elírás történt vagy egy változást nem jegyeztek be vagy egy terhet nem töröltek a tulajdoni lapról. Éppen ezért, amikor megbízást kapunk egy ingatlan értékesítésére, az az első dolgunk, hogy lekérjük az ingatlan tulajdoni lapját és tüzetesen átnézzük, minden rendben van-e.

Kicsit részletezzük, hogy mit is tartalmaznak a tulajdoni lap részei és hol találhatunk valami „bibit”. 

Az I. rész az ingatlannal foglalkozik. 

Itt általában minden rendben szokott lenni, bár gyakran látható a címsorban egy megjegyzés „felülvizsgálat alatt”. Emiatt nem kell aggódnunk, ez csak azt jelzi, hogy az ajtószámozás általános egységesítése a társasházban még nem történt meg, de ez nem akadálya az eladásnak. 

A II. rész az ingatlan tulajdonosainak adatait és tulajdoni hányaduk mértékét tartalmazza.  

A leggyakoribb eset, hogy a tulajdonos vagy tulajdonosok neve valamilyen okból (pl. házasságkötés) időközben megváltozott vagy a vásárláskor bejegyzett lakcímükről már elköltöztek, de nem jelentették be a földhivatalnál. Ezeket a változásokat anyakönyvi kivonattal és érvényes lakcímkártyával tudja igazolni az eladó.

A III. részben a “teherlap” 

Itt kerül feltüntetésre egyebek mellett a holtig tartó haszonélvezeti jog, az ingatlant terhelő hitel, elidegenítési tilalom, behajtás alatt lévő tartozások, stb. Előfordul időnként, amikor a tulajdonos meg van győződve arról, hogy az ingatlana tehermentes, mégis találunk egy bejegyzést ebben a részben. Ez általában egy régen felvett, már kiegyenlített hitel és a hozzá kapcsolódó elidegenítési tilalom, amit a földhivatalnak nem sikerült törölni, bár a dokumentumokat annak idején beadták. Ez némi utánajárással könnyebben rendezhető. A holtig tartó haszonélvezeti jogról tudjuk, hogy amennyiben az illető már elhunyt, akkor a halotti anyakönyvi kivonattal töröltethető a bejegyzés. 

De érheti az eladót meglepetés egy időközben bejegyzett végrehajtási jog miatt is. Ebben az esetben viszont hosszabb ügyintézésre számíthatunk, ami hátráltathatja az eladást.

Természetesen találkozhatunk további, „extrém” esetekkel is, de itt most csak a leginkább előforduló „bakikkal” foglalkoztunk. 

A tulajdoni lapot lekérheti saját ügyfélkapujában is elektronikusan, de hanem szeretne az ingatlanértékesítés apró-cseprő intéznivalóival foglalkozni mi is szívesen elintézzük ezt-, és még ezernyi dolgot Ön helyett!

 

Picture of Kirsch Gábor

Kirsch Gábor

Írj kommentet!

Itt kérje legfrissebb híreinket!

.

Népszerű postok

Uncategorized

CSok Plussz – Zugló

A CSOK Plusz bevezetésével, ami akár 15, 30 és 50 millió forint kedvezményes hitelt is jelenthet, melynek egy részét el is engedheti az állam. Sokaknál

Tovább olvasok »

Rólunk

A Zuglói Lakáscentrum évtizedek óta nyújt színvonalas szolgáltatást Zugló lakóinak. Kérjen tőlünk értékbecslést, adja el nálunk az ingatlanját!

Friss hírek

Kövess minket

Bemutatkozó

Ne hagyja itt Ajándékát
az IngatlanÉrtékNövelőt !

Iratkozzon fel és mi máris küldjük az ingatlanja értékének növelését segítő PDF-et!