Miért fontos a közjegyzői nyilatkozat bérbeadáskor?

Korábbi írásunkban már jeleztük, hogy külön is szót ejtünk a közjegyzői nyilatkozat jelentőségéről.

De miről is van szó?

Egyes bérbeadók még mindig azt vallják, hogy ha nem fizet a bérlőjük, akkor majd erőszakkal kiteszik a bérleményből, vagy egyszerűen lecserélik a zárat és nem engedik be a lakásba. Ez egy elavult és jogilag nem megengedhető eljárás a bérlővel szemben, mivel ő van birtokon belül és akár a rendőrség közbenjárását is kérheti, ha nem tud bejutni a bérleménybe.

A szerződés szegő bérlőkkel szemben az utóbbi években már a jog biztosít hathatós védelmet a bérleti szerződéshez kapcsolódóan, a bérlő által közjegyző előtt tett nyilatkozattal.

A közjegyzői nyilatkozat lehetőséget biztosít a bérbeadó számára, hogy a felszólítás ellenére sem fizető vagy a bérleti szerződés felmondása esetén kiköltözni nem akaró bérlővel szemben végrehajtó intézkedését kezdeményezze. A végrehajtó viszonylag rövid időn belül szó szerint kiteszi a bérlőt a lakásból, a felhalmozódott tartozásait pedig behajtja.

Ez a dokumentum lehetővé teszi a bérbeadó számára jogai érvényesítését és lecsökkenti a bérlő által okozott anyagi kár mértékét.   

Mit tartalmaz a közjegyzői nyilatkozat, mennyibe kerül és ki fizesse ki?

Három különböző tartalommal rendelkező nyilatkozat is létezik:

– az egyik a bérleti díj és a rezsi határidőre történő megfizetésére vonatkozik, az un. fizetési nyilatkozat,

– a másik a bérleti szerződés bármilyen okból történő megszűnése esetén a határidőben történő kiköltözésre vonatkozik, az un. kiköltözési nyilatkozat,

– a harmadik pedig a fent említett mindkét esetre vonatkozik, az un. fizetési és kiköltözési nyilatkozat

Mindemellett a bérlő köteles a bérleti szerződésben foglalt további kötelezettségeit is betartani.

A közjegyzői nyilatkozat ára függ a bérleti díj összegétől, a bérleti szerződés, időtartamától (határozott vagy határozatlan idejű) és a nyilatkozat tartalmától (fizetési és/vagy kiköltözési).

Ezt a költséget általában a bérbeadó vállalja, mivel a nyilatkozat az ő érdekeit védi, de van, aki a bérlőtől várja ezt el. Ez a felek megállapodásától függ.

Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy ehhez a költséghez képest egy rossz bérlő sokkal nagyobb anyagi kárt tud okozni, sőt évekre kiadhatatlanná teheti a befektetésre szánt ingatlant. Nem beszélve a folyamatos stresszről és sok idegeskedésről, amit ilyen helyzetben el kell szenvedni.

Ha Ön vagy ismerőse ingatlan bérbeadását tervezi, akkor érdemes felkeresni zuglói irodánkat további részletes információkért.

 

 

Picture of Kirsch Gábor

Kirsch Gábor

Írj kommentet!

Itt kérje legfrissebb híreinket!

.

Népszerű postok

Uncategorized

CSok Plussz – Zugló

A CSOK Plusz bevezetésével, ami akár 15, 30 és 50 millió forint kedvezményes hitelt is jelenthet, melynek egy részét el is engedheti az állam. Sokaknál

Tovább olvasok »

Rólunk

A Zuglói Lakáscentrum évtizedek óta nyújt színvonalas szolgáltatást Zugló lakóinak. Kérjen tőlünk értékbecslést, adja el nálunk az ingatlanját!

Friss hírek

Kövess minket

Bemutatkozó

Ne hagyja itt Ajándékát
az IngatlanÉrtékNövelőt !

Iratkozzon fel és mi máris küldjük az ingatlanja értékének növelését segítő PDF-et!