Itt még közös költség sincs !

Vegyünk-e lakást olyan házban, ahol a tulajdonosok nem képeznek felújítási alapot vagy még közös költséget sem fizetnek?

Tavaly megbízást kaptunk egy kertvárosi, hatlakásos társasházban lévő lakás eladására, ahol a tulajdonos azzal érvelt ingatlana mellett, hogy nagyon alacsony a rezsije mert még közös költség sincs.

Még nem is láttam a lakást, de tudtam, hogy a legfelső szinten van, felette a tető, ez már elgondolkodtatott. Mikor a lakásba lépve felnéztem rögtön láttam, hogy a plafonon beázás foltok éktelenkednek. Megkérdeztem a tulajdonost, hogy

ki fogja megjavítani a tetőt?

Erre az volt a válasz, hogy majd összedobják a lakók, de közben az is kiderült, hogy nincs közös képviselő, mert a tulajdonostársak egyike sem vállalja, külsősre nem akarnak költeni és a közös költség fizetésében sincs egyetértés. 

Világossá vált, hogy a társasháznak semmilyen megtakarítása sincs, amiből fedezni tudnák pl. a tető javítását és arra sincs garancia, hogy a költségeket állnák-e közösen.

Számunkra ez nem volt sikertörténet, mert bár az alacsony rezsi több érdeklődőt is bevonzott, a megtekintés után már nem voltak olyan lelkesek és a lakóközösség hozzáállása sem volt számukra bizalomgerjesztő. 

Valahogy mégis elkelt az ingatlan, – de nem a mi közreműködésünkkel…

Egy társasház életében roppant fontos a havi rendszeres közös költség befizetése és ebből egy külön számlán felújítási alap képzése. Ha nincs egy társasháznak ilyen jellegű megtakarítása, akkor egy komolyabb probléma esetén a tulajdonosoknak célbefizetés címén mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, ilyen esettel már többször találkoztunk.

És minél kevesebb ingatlan van egy házban, annál mélyebbre kell nyúlni a zsebbe!

Ezért nem érdemes annak örülni, hogy még közös költség sincs, mert egy könnyedén megfizethető havi kiadás megspórolásából később óriási kiadás keletkezhet. 

Lakásvásárlás előtt ezért minden esetben tájékozódjon a társasház anyagi helyzetéről! Érdemes az eladótól kérni valamilyen igazolást a közös költség összegéről és hogy ebből mennyi megy felújítási alapba. A közös képviselet által évente kiadott elszámolás nagyon fontos adatokat tartalmaz a rendelkezésre álló anyagi eszközökről. 

Ha tervben van bármilyen felújítás az épületben, akkor kérdezzen rá, hogy a költségek fedezetére van-e elég pénz a ház kasszájában, nehogy később meglepetés érje!

 

Picture of Kirsch Gábor

Kirsch Gábor

Írj kommentet!

Itt kérje legfrissebb híreinket!

.

Népszerű postok

Uncategorized

CSok Plussz – Zugló

A CSOK Plusz bevezetésével, ami akár 15, 30 és 50 millió forint kedvezményes hitelt is jelenthet, melynek egy részét el is engedheti az állam. Sokaknál

Tovább olvasok »

MENNYI ADÓT KELL FIZETNI A LAKÁSELADÁS UTÁN? 

A visszterhes vagyonszerzési illetékkel foglalkozó írásunk folytatásaként most az ingatlan eladásából származó jövedelem után fizetendő adó mértékéről tájékoztatjuk röviden olvasóinkat. Mivel Zuglóban leginkább lakóingatlanok, lakások,

Tovább olvasok »

Rólunk

A Zuglói Lakáscentrum évtizedek óta nyújt színvonalas szolgáltatást Zugló lakóinak. Kérjen tőlünk értékbecslést, adja el nálunk az ingatlanját!

Friss hírek

Kövess minket

Bemutatkozó

Ne hagyja itt Ajándékát
az IngatlanÉrtékNövelőt !

Iratkozzon fel és mi máris küldjük az ingatlanja értékének növelését segítő PDF-et!