Tulajdonjog fenntartás vagy függőben tartás?

Lakásvásárlók figyelem! 

Tulajdonjog fenntartás vagy függőben tartás – Melyik kerüljön az adásvételi szerződésbe?

Lakásvásárláskor, az adásvételi szerződésben találkozhatunk a fenti fogalmakkal, de tudja-e, hogy 

  • melyik mit jelent, 
  • mi a különbség közöttük, 
  • melyik az előnyösebb Önnek, mint vevőnek?

Az adásvételi szerződés önmagában még nem elég ahhoz, hogy a vevő a megvásárolt ingatlan tulajdonosává váljon. Elengedhetetlenül szükséges, hogy a földhivatalnál az ingatlan tulajdoni lapjára is bejegyezzék a tulajdonjogot, csak ezután tekintheti magát ténylegesen tulajdonosnak.

Ehhez viszont az eladónak is hozzá kell járulnia, ezt a nyilatkozatot emlegetik tulajdonjog bejegyzési engedélyként.

Amikor a vevő nem fizeti ki azonnal a teljes vételárat, az eladó még nem járul hozzá a tulajdonjog bejegyzéshez, vagyis kéri a földhivatalnál a tulajdonjog fenntartását vagy függőben tartását. Mindkét esetben arról van szó, hogy az eladó a teljes vételár megfizetéséig nem járul hozzá a vevő tulajdonjogának bejegyzéséhez.

A függőben tartás a vevő számára azért előnyös, mert a vételár kifizetésével biztosítva van arról, hogy tehermentes ingatlant vásároljon és hogy másik személy ne szerezhesse meg az ingatlant előtte. 

A vevő kérelme ugyanis széljegyre kerül, ami megállít minden további bejegyzést. Ez azt jelenti, hogy ha pl. a teljes vételár kifizetéséig beérkezne egy végrehajtási kérelem, azt a földhivatal el fogja utasítani, mivel a széljegyen várakozó kérelmeket beérkezésük sorrendjében kell intézni. 

A függőben tartás hátránya lehet, hogy csak max. 6 hónapig lehet kérni. Ha ez idő alatt nem érkezik be a tulajdonjog bejegyezési engedély, akkor a földhivatal törli a széljegyet, a vevő tulajdonjoga nem kerül bejegyzésre.

A tulajdonjog fenntartással történő adásvétel előnye, hogy nincs időkorlát. Eladó és vevő közösen határozzák meg, hogy a teljes vételár mikor kerüljön kifizetésre úgy, hogy közben mindketten védve legyenek.

A tulajdonjog fenntartás a tulajdoni lapra felkerül, így az eladó az ingatlant másnak nem adhatja el és nem terhelheti meg. 

Hátránya viszont, hogy az eladóval szembeni végrehajtási kérelemmel szemben nem nyújt védelmet. Egy végrehajtási jog bejegyzése esetén a hátralévő vételárból még lehetőség van az ingatlan tehermentesítésére, de ha nagyobb a tartozás és az eladó nem tudja kifizetni, akkor akár az ingatlan árverezésére is sor kerülhet.

Zuglói lakás vásárlása előtti tanácsadásra keresse fel a Zuglói Lakáscentrumot!    

   

 

Picture of Kirsch Gábor

Kirsch Gábor

Írj kommentet!

Itt kérje legfrissebb híreinket!

.

Népszerű postok

Uncategorized

CSok Plussz – Zugló

A CSOK Plusz bevezetésével, ami akár 15, 30 és 50 millió forint kedvezményes hitelt is jelenthet, melynek egy részét el is engedheti az állam. Sokaknál

Tovább olvasok »

MENNYI ADÓT KELL FIZETNI A LAKÁSELADÁS UTÁN? 

A visszterhes vagyonszerzési illetékkel foglalkozó írásunk folytatásaként most az ingatlan eladásából származó jövedelem után fizetendő adó mértékéről tájékoztatjuk röviden olvasóinkat. Mivel Zuglóban leginkább lakóingatlanok, lakások,

Tovább olvasok »

Rólunk

A Zuglói Lakáscentrum évtizedek óta nyújt színvonalas szolgáltatást Zugló lakóinak. Kérjen tőlünk értékbecslést, adja el nálunk az ingatlanját!

Friss hírek

Kövess minket

Bemutatkozó

Ne hagyja itt Ajándékát
az IngatlanÉrtékNövelőt !

Iratkozzon fel és mi máris küldjük az ingatlanja értékének növelését segítő PDF-et!