Társasház vagy osztatlan közös tulajdon ?

Melyik mit jelent?

Lakásvásárláskor minden vevő találkozik a fenti kifejezések egyikével, amelyek fontos információt tartalmaznak a kiválasztott ingatlan jogi helyzetével kapcsolatban. Nem mindegy ugyanis, hogy külön helyrajzi számmal rendelkező, vagy osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlant vásárolunk. 

Általában olyan ingatlant keres mindenki, ami saját helyrajzi számmal rendelkezik, de előfordulhat, hogy álmai lakását egy osztatlan közös tulajdonban lévő épületben találja meg. 

Mindkettő lehet jó választás!

A társasház egy olyan, többlakásos épület, amely rendelkezik társasházi alapító okirattal, amiben rögzítették a tulajdonostársak közös tulajdonát képező épületrészeket és a saját tulajdont képező, külön helyrajzi számmal rendelkező ingatlanokat az azokhoz tartozó tulajdoni hányaddal együtt. A zuglói lakások többsége ilyen társasházban van, és ezeket az ingatlanokat probléma mentesen lehet akár hitel felvételével is megvásárolni.

DE előfordulnak Zuglóban olyan épületek is, amelyekben a lakások osztatlan közös tulajdonban vannak, mivel a tulajdonostársak nem alapítottak társasházat, tehát nincs alapító okirat. 

Ez nem jelenti azt, hogy a lakások nem lennének saját tulajdonban, de nem rendelkeznek külön helyrajzi számmal. Ilyen esetben egy ügyvéd által elkészített ún. használati megosztási szerződésben rögzítik – kiegészítve egy helyszínrajzzal -, hogy az egy helyrajzi számon nyilvántartott ingatlanban a tulajdonostársak mely részeket használhatják közösen és kizárólagosan. A kizárólagos használatú részek képezik a saját tulajdont.

Általában az ilyen jellegű ingatlanokat is meg lehet vásárolni bankhitellel, de valamivel több az adminisztráció. 

Azonban, ha olyan osztatlan közös tulajdonban lévő lakásra esik a választás, ahol még megosztási szerződés sincs, az már megnehezítheti a hitelfelvételt, mivel nem lehet dokumentálni a saját tulajdont.

Egy zuglói lakás megvásárlásakor – még ha rendelkezik is saját helyrajzi számmal – a társasházi alapító okirat tartalmazhat olyan rendelkezést, ami megnehezítheti az adásvételt. 

Mégpedig az elővásárlási jog, amiről a későbbiekben itt olvashat!  

 

 

Üdvözlettel:

Jó Ildikó

a zuglói kis lakások specialistája

 

Eladná / Kiadná zuglói ingatlanát? – Küldjön nekem üzenetet itt:

 

Picture of Kirsch Gábor

Kirsch Gábor

Írj kommentet!

Itt kérje legfrissebb híreinket!

.

Népszerű postok

Uncategorized

CSok Plussz – Zugló

A CSOK Plusz bevezetésével, ami akár 15, 30 és 50 millió forint kedvezményes hitelt is jelenthet, melynek egy részét el is engedheti az állam. Sokaknál

Tovább olvasok »

MENNYI ADÓT KELL FIZETNI A LAKÁSELADÁS UTÁN? 

A visszterhes vagyonszerzési illetékkel foglalkozó írásunk folytatásaként most az ingatlan eladásából származó jövedelem után fizetendő adó mértékéről tájékoztatjuk röviden olvasóinkat. Mivel Zuglóban leginkább lakóingatlanok, lakások,

Tovább olvasok »

Rólunk

A Zuglói Lakáscentrum évtizedek óta nyújt színvonalas szolgáltatást Zugló lakóinak. Kérjen tőlünk értékbecslést, adja el nálunk az ingatlanját!

Friss hírek

Kövess minket

Bemutatkozó

Ne hagyja itt Ajándékát
az IngatlanÉrtékNövelőt !

Iratkozzon fel és mi máris küldjük az ingatlanja értékének növelését segítő PDF-et!